160letá tradice z Norska

Vše začalo v Norsku, když v roce 1854 lékárník Peter Joachim Möller vyvinul první „lékařský rybí olej“. Od té doby, již více než 160 let, vyrábíme omega 3 rybí olej z tresčích jater té nejvyšší kvality. Dnes je Möller’s nejprodávanější značkou ve své kategorii v Norsku.

Jak to začalo

Na počátku byl rybí olej používán jako olej do lamp a jako impregnace vlny a kůže. Již v roce 1645 se objevují první zprávy, že rybí olej by mohl být prospěšný pro zdraví. Navzdory tomuto odhalení nebyl rybí olej pro svou špatnou chuť a kvalitu vhodný ke konzumaci. Nová kapitola v historii rybího oleje se začala psát až díky farmaceutovi Peteru Möllerovi, který u lidí žijících na norském pobřeží zaznamenal nižší výskyt nemocí. Důvodem byla právě častá konzumace rybího oleje. Peter Möller se projevil jako správný podnikatel a své odhalení využil při vylepšení tohoto výrobku. 

V roce 1854 tak s nástroji a znalostmi, které byly velmi vzdálené tomu, co dnes víme o chemickém složení mastných kyselin, vyvinul nový produkt pod názvem „lékařský rybí olej“. Jeho know-how spočívalo v použití čerstvých surovin a využití páry při extrakci oleje z tresčích jater. Cílem společnosti Peter Möller byla výroba vysoce kvalitního rybího oleje a podpora zdraví obyvatel.

Kde jsme dnes

V současné době se stále zaměřujeme na optimální kvalitu oleje a následujeme odkaz Petera Möllera. Víme, jak důležité je používat čerstvé suroviny při výrobě toho nejlepšího rybího oleje z tresčích jater. 

V souladu s přístupem Petera Möllera stále hledáme nové inovace a zlepšení. Naše oddělení vývoje a kvality se skládá ze zkušených nutričních specialistů, inženýrů a chemiků. 

Chceme být jedničkou v oblasti omega 3 výrobků. Zaměřujeme se na inovace v oblasti forem a chuti omega 3 tak, aby naše výrobky odpovídaly potřebám a očekáváním spotřebitelů. 

Tresky, které používáme, jsou loveny v severní oblasti čistého Norského moře u ostrovů Lofoty. Rybáři loví tresky z malých rybářských lodí od února do května, kdy je hlavní lovná sezóna. Díky zpracovatelským závodům umístěným podél pobřeží Lofot je rybí olej extrahován přímo z čerstvě ulovených tresek pomocí speciální parní technologie. Získaný olej je poté převezen do závodu Peter Möller‘s v Oslu, kde dochází k jeho dalšímu zpracování. Konečným výsledkem je vysoce kvalitní výrobek bohatý na omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA a vitaminy A, D a E.